Αυτός είναι ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου, που η Λαμία πίνει νερό στ' όνομά του, την ίδια ώρα που εμείς στην Πάτρα ακόμα περιμένουμε τον Μεσσία για την Παναχαϊκή...

Δημοσιεύτηκε: 01/03/2019 - 17:40

Ολη η Ελλάδα μιλάει για τη Λαμία και για το κατόρθωμά της να πετάξει εκτός ημιτελικών Κυπέλλου τον Ολυμπιακό, με το 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Πίσω από τη δημιουργία μιας πραγματικά αξιόμαχης ομάδας, για την οποία δεν έχει υπάρχει καμία σκιά, βρίσκεται ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου. Ενας πραγματικά ισχυρός οικονομικός παράγοντας, που όμως είχε όραμα και για το ποδόσφαιρο.
Εμείς εδώ στην Πάτρα παρακολουθούμε μάλλον με θλίψη την πορεία της Λαμίας και αναρωτιόμαστε γιατί στην ευχή η μικρή Λαμία τα κατάφερε και η μεγάλη Παναχαϊκή ακόμα ψάχνεται και παλεύει να επιστρέψει στη Σούπερ Λίγκα;
Ενας άνθρωπος στη Λαμία στάθηκε ικανός να την απογειώσει. Κι εδώ στην Πάτρα 15-17 επιχειρηματίες, της Συμμαχίας, το μόνο που κατάφεραν ήταν να ανεβάσουν την Παναχαϊκή από τη Γ’ στη Β’ Εθνική και μετά να αρπαχτούν μεταξύ τους και μην τον είδατε τον Παναή (για κάποιους…).
Την ίδια ώρα, ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου έχει φτιάξει μια πραγματικά καλή, για τα δεδομένα της, ομάδα που κερδίζει το σεβασμό όλων.
Ο κ. Παπαϊωάννου είναι ο ιθύνως νους στις εταιρείες των ΑΦΩΝ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., ΕΡΓΟΚΑΤ Α.Τ.Ε., ΠΑΠΤΡΑΚΣ Α.Ε., ΟΔΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α. Ε.), από τις πλέον δυναμικές εταιρείες του χώρου των Τεχνικών – Μεταλλευτικών – Λατομικών έργων και έργων οδοποιίας. Επιστέγασμα της προσπάθειας αυτής είναι ότι τις έχουν εμπιστευθεί και συνεργάζονται μαζί τους οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου όπως ο Όμιλος Μυτιληναίου, η S&B Βιομηχανική Ορυκτά Α.Ε., η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ κ.α.
* Ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λαμίας και μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κεντρικής Ελλάδας είναι ο ιδρυτής της Ιντερκάτ που κέρδισε την τελευταία εργολαβία του Πάτρα-Πύργος. Πρόκειται για τον έβδομο κατά σειρά διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών και αφορά το τμήμα «Κάτω Αχαΐα- ΒΙΠΕ Πατρών» μήκους 5,6 χλμ. Τους προηγούμενους μήνες, η μικρή τεχνική εταιρεία είχε κερδίσει άλλο ένα κομμάτι του οδικού έργου, το «Σαγαίικα- Βάρδα, μήκους 14,4 χλμ» σε κοινοπραξία με την κατασκευαστική εταιρεία Ξανθάκης από την Θεσσαλονίκη, προσφέροντας έκπτωση 49,9%.
Η Ιντερκάτ είναι μια εταιρεία 5ης τάξης με έδρα τη Γραβιά Φωκίδας και με υπεργολαβίες, κυρίως σε χωματουργικές και ασφαλτικές εργασίες. Στην ιστοσελίδα της φιγουράρουν στο χαρτοφυλάκιό της έργα όπως ο Ε65, το αεροδρόμιο Μακεδονίας, ο αυτοκινητόδρομος Θήβας Δρόμβαινας κ.α.
Η δραστηριότητά της Ιντερκάτ δεν είναι όμως μόνο ο τομέας των κατασκευών. Ο Όμιλος Παπαϊωάννου έχει επίσης ισχυρή παρουσία στον τομέα της εξόρυξης και μεταφοράς μεταλλευμάτων μέσω της θυγατρικής Εργοκάτ, δραστηριότητα στην οποία έχει συνάψει συνεργασίες με την ΔΕΗ, το Αλουμίνιο της Ελλάδας, την S&B κ.α
Τον όμιλο συνθέτουν άλλες τρεις τεχνικές και εμπορικές εταιρείες: η Ιντερκάτ που ιδρύθηκε το 2003 από τα δύο αδέρφια Μιχάλη και Πανουργιά Παπαϊωάννου ως συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης. Η Papatrucs που συστάθηκε το 2011 με αντικείμενο την μεταφορά μεταλλευτικών και αδρανών υλικών. Eπίσης στον όμιλο ανήκει και η Οδοασφαλτική που αποκτήθηκε το 2011 και εξειδικεύεται στην παραγωγή, εμπορία και διάστρωση ασφαλτοσκυροδέματος και αδρανών υλικών.
Τα εγκαίνια, η Βανδή και ο Ζαχαράτος
Ο κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην ιστορική Γραβιά, πριν από περίπου 48 χρόνια, συγκεντρώνοντας όλα τα συστατικά στοιχεία ενός επιχειρηματία που θέλει να κάνει δουλειές με το δημόσιο. Μαζί με την κοινωνικότητα και την δημοφιλία του, έχτισε ένα ισχυρό προφίλ. Από τις κατασκευές και την εξόρυξη μεταλλευμάτων, μέχρι τα media και το ποδόσφαιρο, πάθος που τον θέλει να ταυτίζεται και να συνεργάζεται με πασίγνωστα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας.
Κανείς δεν θα ξεχάσει τον τρόπο που επέλεξε η οικογένεια Παπαϊωάννου μεσούσης της κρίσης, το 2012, να εγκαινιάσει τις νέες της εγκαταστάσεις στην Γραβιά. Το φαντασμαγορικό γεγονός με τους εκατοντάδες καλεσμένους, στήθηκε με προσκεκλημένους μεγάλους αστέρες του λαϊκού πενταγράμμου και της σάτιρας όπως η Δέσποινα Βανδή, ο Τάκης Ζαχαράτος και ο Χρίστος Μενιδιάτης.
Πέρα από τις επιχειρήσεις ο κ. Παπαϊωάννου έχει διατελέσει και πολιτικός παράγοντας, αξίωμα στο οποίο οφείλει την μεγάλη αναγνωρισιμότητά του αλλά και την αγάπη του για τα κοινά. Υπήρξε περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του πρώην Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και κουμπάρο του Κλέαρχο Περγαντά, θέση από την οποία παραιτήθηκε στην συνέχεια, κόβοντας τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι επίσης ότι ο όμιλος διαθέτει υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, τμήμα του οποίου έχει βγάλει προς πώληση. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του το 2015, ήταν πάνω από 47 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη προ φόρων 10,2 εκ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων ανερχόταν σε 20 εκ. ευρώ.