Ξεκίνησε στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου η συζήτηση για το αθλητικό νομοσχέδιο

Δημοσιεύτηκε: 08/11/2019 - 17:05

Πραγματοποιήθηκε  στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η πρώτη συνεδρίαση Επεξεργασίας και Εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις".
Οι επόμενες συνεδριάσεις ορίστηκαν για την προσεχή Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στη 1 μ.μ. (ακρόαση φορέων) και στις 3 μ.μ. και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.
 
Στην πρωτολογία του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε τα εξής:
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Έχω την χαρά και την ικανοποίηση να σας παρουσιάσω ένα νομοσχέδιο, το οποίο τολμά να πραγματευτεί ζητήματα που αφορούν σε χρονίζοντα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. 
 
Θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας με τη βελτίωση του τίτλου του σχεδίου νόμου. Προτείνω την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό,
μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις». 
 
Κυρίες και κύριοι, από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της χώρας επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας ότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον αθλητισμό. 
Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο αθλητισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού της Ελλάδας, της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων και του ολυμπιακού ιδεώδους. 
Αλλά και γιατί θεωρούμε ότι είναι μια αναγκαία σωματική και πνευματική αποτοξίνωση. Θέλουμε έναν αθλητισμό για τους πολλούς και κυρίως για τις επόμενες γενιές. 
 
Ο αθλητισμός, πέρα από την τεράστια πολιτιστική του αξία, είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές. 
Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα που χρονίζουν, προβλήματα όπως η βία και οι προ-συνεννοημένοι αγώνες. 
Προβλήματα τα οποία, φυσικά, δεν τα συναντάμε μόνο στη χώρα μας, αλλά υπάρχουν σε όλες τις χώρες σε άλλες σε μεγαλύτερο και σε άλλες σε μικρότερο βαθμό.       
 
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, τα προβλήματα αυτά χρονίζουν γιατί είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Επίσης, όμως, χρονίζουν διότι δεν υπήρξε, μέχρι τώρα, η πολιτική βούληση και το απαιτούμενο θάρρος για να αντιμετωπισθούν αυτά τα θέματα.
 
Εμείς τολμούμε, αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος, σηκώνουμε τα μανίκια μας, 
εργαζόμαστε σκληρά και αναζητούμε λύσεις στα χρόνια αυτά προβλήματα. 
 
Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι θα επιλύσουμε άμεσα και μονομιάς τα προβλήματα που για δεκαετίες μαστίζουν τον αθλητισμό και πληγώνουν τα ολυμπιακά ιδεώδη του αθλητισμού. 
 
Όμως, με το παρόν νομοσχέδιο κάνουμε το πρώτο βήμα! Διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Τολμούμε να ασχοληθούμε με προβλήματα που απαιτούν γενναίες λύσεις.     
 
Αποτελεί πεποίθησή μας ότι στον αθλητισμό πρέπει να πιάσουμε τον μίτο του ευ αγωνίζεσθαι από την αρχή. Από αυτά που σημαίνει ο αθλητισμός. Από τις αξίες του αθλητισμού, ως πολύτιμο κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό. Αυτή είναι η πυξίδα των πολιτικών μας. 
 
Στόχος μας είναι να τονώσουμε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τον αθλητισμό και να διαμορφώσουμε μια αθλητική νοοτροπία στις νεαρές ηλικίες, η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης. Αν κατορθώσουμε να αποκτήσουμε έναν ποιοτικότερο αθλητισμό, δεν θα έχουμε μόνο καλύτερη υγεία. Θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να βελτιωθούμε ως κοινωνία.