Δήμος Ήλιδας: Η Μ.Κ.Ο. έκλεισε τις κοινωνικές δομές-Έβγαλαν φτερά τα προϊόντα και οι υπάλληλοι

Δημοσιεύτηκε: 10/04/2020 - 08:00

Απίστευτη εξέλιξη και είδηση, ειδικά εν μέσω τέτοιας περιόδου που διανύουμε, είναι αυτή που προέκυψε στην Αμαλιάδα!
Καθώς το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ή λ ι δ α ς, που διατηρούνται εκεί, εδώ και μέρες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους!
ΓΙΑΤΙ όμως ; (εδώ είναι το "ζουμί")...
Συμφώνα με όσα ανέφερε στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Πρόνοιας, Αβραάμ Μπούρας, ο ίδιος προχώρησε σε καταγγελία στην Εισαγγελία κατά της ...ΜΚΟ που «τρέχει» το πρόγραμμα της δομής, καθώς «εδώ και μέρες έχουν δώσει άδεια σε ό λ ο υ ς τους εργαζόμενους και έχει κλείσει η δομή!».
Μάλιστα, όπως ακόμα ανέφερε ο Μάκης Μπούρας: «Υπήρχε και συσσίτιο στη δομή το οποίο σταμάτησε! Και τώρα κάνει ο Δήμος το συσσίτιο»...
Με βάση το ίδιο δημοσίευμα "η Εισαγγελία πήρε καταθέσεις μετά την σχετική καταγγελία του κ. Μπούρα και αναμένονται εξελίξεις".
Τόσο η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όσο και η δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου, αφορούν πολλούς ωφελούμενους του Δήμου Ήλιδας, πόσο μάλλον αυτές τις κρίσιμες ώρες για την κοινωνική ανάγκη και συνοχή.
Και η ...ΜΚΟ που τα διαχειρίζεται (Π Ω Σ - ΤΙ - ΓΙΑΤΙ) τα ...έκλεισε εν μέσω τέτοιας κατάστασης! 
* Συγκεκριμένα είναι ο “ΙΚΕΛΟΣ” με έδρα την Πάτρα, που όπως αναφέρεται “είναι ένα ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, σκοπός του είναι η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου ή αντιπροσωπευτικών ομάδων, φορέων δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα αναφορικά με τη σημασία της υγείας καθώς και η εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης – αγωγής υγείας, προνοιακής μέριμνας και κοινωνικής αντίληψης”.
Ο ΙΚΕΛΟΣ σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας ανέλαβε να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο , παροχή συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο στο Δήμο Ήλιδας με κωδικό ΟΠΣ 5002295, σύμφωνα αρχικά με την υπ’ αριθ. 4737/31-10-2016 απόφαση του (τότε) Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την οποία εντάχθηκε ο Δήμος Ήλιδας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020” στην Πράξη “Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου , Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας”.
Η έναρξη του εν λόγω προγράμματος ξεκίνησε στις 15 Μαΐου 2017. Η σύμβαση της ΜΚΟ «ΙΚΕΛΟΣ» με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τριετή ισχύ, λήγει στο τέλος του τρέχοντος Απριλίου.
Με πράξη τροποποίησης από τον τότε Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις 25/5/2017, με σύνολο προϋπολογισμού 308.159,12 ευρώ. Μάλιστα, και οι τρεις δόσεις πληρωμής έχουν καταβληθεί ήδη στην εν λόγω ΜΚΟ, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. 
* * * ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της 25/5/2017 (με την τροποποίηση της Πράξης «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας») - ΕΔΩ -
https://diavgeia.gov.gr/doc/618%CE%9A7%CE%9B6-6%CE%A9%CE%A5?inline=true&fbclid=IwAR2Ao0G534z0jaYcI_L3256xuKDQbqXzfH0_8J0BxkHKHZ1UT8aKamzz_DU 
- Όπως επίσης αναφέρθηκε στην εφ. «ΠΡΩΤΗ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Πρόνοιας κ. Αβραάμ Μπούρας αρχικά διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε δώσει άδεια σε όλους τους εργαζόμενους και έχει κλείσει τη δομή, αλλά και τα ράφια είναι ... άδεια!
«Εμφανίστηκε μία υπάλληλος μετά την ανακίνηση του θέματος, και από μέρα σε μέρα ήταν να έρθει κι άλλη μια, αλλά πλέον οι υπάλληλοι δεν θα έχουν τι να κάνουν αφού τα ράφια δεν έχουν τίποτα. Δεν υπάρχουν ούτε τρόφιμα, ούτε φάρμακα» (!), τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραάμ Μπούρας που συμπλήρωσε και ότι: «Να μην ανανεώσει τη σύμβαση η Περιφερειακή Αρχή και ήδη το έχουμε ζητήσει αυτό. Και να δώσει το πρόγραμμα στον Δήμο. Μπροστά στην κρίση μόνο το κράτος και οι Δήμοι βγαίνουν μπροστά, όλοι οι άλλοι χάνονται…». 
Πλέον, όπως προαναφέρθηκε, η Εισαγγελία Αμαλιάδας έχει σχηματίσει φάκελο μετά την σχετική καταγγελία του κ. Μπούρα και να δούμε πως (κι αν) προχωρά η υπόθεση αυτή. 
* Η σκανδαλώδης αυτή εξέλιξη, φέρνει βέβαια στην επικαιρότητα και κάποια προφανή ερωτήματα, όπως:
- Για ποιο λόγο να αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ να «τρέχουν» αυτά τα προγράμματα και όχι οι υπηρεσίες του εκάστοτε Δήμου ;
- Τεικά ΠΟΙΟΙ και ΠΩΣ διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα, αυτά τα πράγματα, κ.τ.λ. ;