Παναγιώτης Καγκάνης: Η ιστορική αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας και η επιλογή των κατάλληλων προσώπων

Δημοσιεύτηκε: 03/07/2019 - 18:00

 

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εξαίρεση στον κανόνα αυτό δεν αποτελούν φυσικά οι ερχόμενες εθνικές εκλογές. Κάθε άλλο, οι εκλογές της 7ης Ιουλίου βρίσκουν την Ελλάδα σε σημείο κρίσιμο και κομβικό με δεκάδες ανοιχτά ζητήματα να αντιμετωπίσει. Είναι γνωστή η “κληρονομιά” της απελθούσας πλέον συγκυβέρνησης, από την πρωτοφανή οικονομική επίθεση στην μεσαία τάξη, τα capital controls, την προκλητική για δυτικού τύπου χώρα αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας, την κατάργηση της αριστείας ώς “ρετσινιά” για του μαθητές, την γενικευμένη ανομία σε ολόκληρη την επικράτεια με την ραγδαία ποσοτική και ποιοτική αύξηση της εγκληματικότητας μέσω του περιβόητου νόμου Παρασκευόπουλου, την επονείδιστη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την συγκατάθεση των πολιτών και πληθώρα ακόμη ενεργειών και ασύστολων ψεμμάτων. Όλες αυτές οι πολιτικές κόστισαν ακριβά στους Έλληνες και η πρώτη φυσική αντίδραση από το εκλογικό σώμα ήταν ηχηρή και  ήρθε πρόσφατα στις Ευρωεκλογές. 

Αναφορικά με τις επερχόμενες εθνικές εκλογές που πλησιάζουν, έχω την πεποίθηση ότι ένας ιστορικός κύκλος κλείνει και ένας άλλος ανοίγει. Κλείνει ένας κύκλος γεμάτος αυταπάτες, μίσος, ένταση, πάθη, διχόνοια και πολιτικές αστοχίες και ανοίγει ένας άλλος ο οποίος δεν θα είναι εύκολος, θα είναι όμως ευοίωνος και πολλά υποσχόμενος εφόσον τηρηθούν κάποιες συγκεκριμένες προυποθέσεις. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που όπως το σύνολο των μετρήσεων δείχνουν θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας για την επόμενη τετραετία, έχει καθήκον να προχωρήσει γρήγορα, αποφασιστικά και χωρίς περισπασμούς σε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα καταστήσουν την Ελλάδα επιτέλους ένα φυσιολογικό, ασφαλές Ευρωπαικό και λειτουργικό δυτικό κράτος σε όλες του τις πτυχές. Η ανταγωνιστικότητα και η δυναμική προοπτική της ελληνικής οικονομίας θα λειτουργήσουν ώς συντελεστές ισχύος σε μια χώρα που αλλάζει σελίδα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντιδράσεις των αγορών και των χρηματοπιστωτικών οίκων, την ταχεία μείωση του πενταετούς και του δεκαετούς αντίστοιχα ομολόγου και την άνοδο του χρηματιστηρίου Αθηνών στην προσδοκία της πολιτικής αλλαγής και της έλευσης της κεντροδεξιάς στα πράγματα μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα -και ίσως ασφαλή- συμπεράσματα για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Άλλωστε, η οικονομία σε σημαντικό βαθμό είναι ψυχολογία, κλίμα, εμπιστοσύνη και περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η πολιτική αλλαγή που έρχεται την Κυριακή θα είναι μια εντυπωσιακή εξέλιξη για όλους και θα δώσει στην χώρα την ευκαιρία να επανέλθει δυναμικά σε επίπεδο ευρωπαικό καθώς και να πάψει να αποτελεί παρία και ουραγό των εξελίξεων. Η χώρα μας επιβάλλεται να αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις παθογένειες, τις στρεβλώσεις και τα λάθη που την καθήλωσαν σε διαρκή παρακμή και συνεχή υποβάθμιση. 

Ωστόσο για να γίνει αυτό, απαιτείται αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει ψήφο στην Νέα Δημοκρατία. 

Μια δεύτερη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η επιλογή και ανάδειξη κατάλληλων εκπροσώπων. Τα κριτήρια του εκλογικού σώματος οφείλουν να διαφοροποιηθούν επί το ποιοτικότερον. Τα τελευταία αρκετά χρόνια, γνωρίζει και ο πλέον μη σχετικός με τα πολιτικά ότι το επίπεδο του ελληνικού κοινοβουλίου βρίσκεται στα τάρταρα και διαρκώς διολισθαίνει. Η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι αποκαρδιωτική και η ανεπάρκεια έκδηλη και πασιφανής. Όλο αυτό το φαινόμενο, δεν είναι ούτε θέμα αισθητικής ούτε θέμα εικόνας αλλά ουσίας. Διότι η επιλογή βουλευτών συνεπάγεται πολιτική πράξη και η τελευταία καταλήγει στις λεγόμενες πολιτικές και θεσμικές επιλογές, την χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, τον δημόσιο διάλογο, τις κυβερνητικές επιλογές για ζητήματα φλέγοντα όπως η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια και εν τέλει, συνεπάγεται την ίδια την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ερχόμενη Δευτέρα, θα κληθεί να συγκροτήσει ένα υπουργικό και κυβερνητικό επιτελείο παραγωγικό, ευέλικτο και υψηλής ποιότητας για να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει. Για να καταστεί το έργο του πιο εύκολο, αυτό πρακτικά θα συμβεί όταν η εντολή εκ μέρους του εκλογικού σώματος γίνει ρητή και ξεκάθαρη. Έχει έρθει λοιπόν η ώρα αυτή και επ’ ουδενί λόγο δεν πρέπει να πάει ξανά χαμένη. 

Σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω την υποψηφιότητα του γνωστού δικηγόρου και διακεκριμένου καθηγητή εγκληματολογίας, κ. Άγγελου Τσιγκρή. Ενός ανθρώπου έντιμου και αυτοδημιούργητου, με υψηλό ήθος, εντυπωσιακό βιογραφικό και επαγγελματικά καταξιωμένο. Διότι εν έτη 2019, η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη από ανθρώπους που δεν έχουν ανάγκη την πολιτική. Αξίζει συνεπώς ανεπιφύλακτα ένας σταυρός εκλογικής προτίμησης στον κ. Αγγελο Τσιγκρή. Και ο χρόνος θα αποδείξει περίτρανα το ορθότατον την επιλογής.

Ο κος Καγκάνης Παναγιώτης είναι πτυχιούχος  Κοινωνικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Dominican της Νέας Υόρκης