Πάτρα: Συστάσεις προς τους πιστούς για μάσκα στους ναούς

Δημοσιεύτηκε: 07/08/2020 - 08:05

Προς το παρόν, εκτός από την ανάρτηση στην είσοδο της σχετικής απόφασης εκ της ιεράς Συνόδου για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των ιερών ναών, οι περισσότεροι κληρικοί αποφεύγουν να ασκήσουν πίεση στους εκκλησιαζόμενους.
Λίγες είναι και οι προτροπές που γίνονται για την μάσκα από του ιερού βήματος καθώς οι ιερείς εκτιμούν ότι ο κόσμος είναι ήδη ενήμερος για την αποτελεσματική προστασία απο τον κορονοϊό και τα λοιπά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Υπάρχει μια μερίδα που δεν πιστεύει ότι η πανδημία μας απειλεί όλους. Ακόμα και σε αυτούς αναφέρουμε ότι, εφόσον δεν υπάρχει σεβασμός στον εαυτό τους, είναι υποχρεωμένοι να προστατέψουν τους γύρω τους και κυρίως τους ηλικιωμένους αλλά και τους βαριά ασθενείς που μπορεί να βρεθούν γύρω τους. Ακόμη και αν υπάρχει η εκτίμηση ότι η πίστη σώζει, εντός του ναού, οι αρνητές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η μάσκα είναι αναγκαία για τους ασθενείς. Δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι που μπαίνουν με μάσκα στα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες όπως και τα γραφεία της Μητροπόλεως, να θεωρούν ότι εντός του ναού την τύχη του πάσχοντα έχει μόνο ο ύψιστος και όχι ο συνάνθρωπος» ανέφερε στην "Π" προϊστάμενος κεντρικού ιερού ναού των Πατρών.
Οπως επισημαίνει, σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο είτε να αστυνομευθούν οι πιστοί από τους ίδιους, είτε να θεωρηθεί αποτελεσματικό να μπουν πρόστιμα σε πιστούς.
«Αυτή την περίοδο, κατά τις Ιερές Παρακλήσεις προς την Παναγία, για τον Δεκαπενταύγουστο, πολλοί προτιμούν τον εξωτερικό χώρο του ναού, από τη μάσκα. Στην περίπτωση που πιεστούν ή υπάρξει αστυνόμευση, κάποιοι είναι πιθανό να σταματήσουν να εκκλησιάζονται ή να φύγουν νωρίτερα για τα χωριά τους όπου ο έλεγχος μπορεί να είναι πλημελής ή ανύπαρκτος. Αρα η αυστηρότητα μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και για την εκκλησία και για τις υγειονομικες αρχές».
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε αυτή τη φάση ΕΟΔΥ και τοπικές Αρχές, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, εστιάζουν σε άλλους χώρους όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερμετάδοσης, bar στις παραλίες, συναυλίες, γάμοι και βαπτίσεις, με την εκκλησία να είναι εκτός των πιθανών εστιών.
Οσον αφορά την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ζητά την τήρηση των μέτρων, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν δέχεται συζήτηση σε σχέση με την Θεία Κοινωνία.
Συζήτηση η οποία θεωρείται ότι έχει κλείσει πριν τις 17 Μαΐου, όταν άνοιξαν και πάλι οι ναοί δηλαδή, μετά την υποχρεωτική καραντίνα.
pelop.gr