Αττική: Επεκτείνεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς & ανοικτούς χώρους -Λίστα νέων μέτρων

Δημοσιεύτηκε: 16/09/2020 - 09:50

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους του κλειστούς χώρους εργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην Αττική ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς. Το μέτρο ισχύει από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου.
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υποχρεωτική είναι επίσης η χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους με συνωστισμό όπως ουρές λεωφωρρείων.
Παράλληλα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους.
Αναλυτικά:
-Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Παράλληλα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
-Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00. Εξαιρούνται σουπερ μαρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.
-Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
– Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.
– Λειτουργία των λαϊκών αγορών με το 50% των παραγωγών, με τους πάγκους σε απόσταση τριών μέτρων. Kαι υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
-Όριο 50 ατόμων στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους.
 – Οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 50% από 75%. Mε τη συμμετοχή υποχρεωτικά καθήμενων και χρήση μάσκας. Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα και το αλκοόλ.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους και θέατρα, που θα λειτουργούν με το 60% της πληρότητας, αντί του 75% σήμερα. Παράλληλα υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
– Αυστηρότερα πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων σε συναυλίες, χώρους διασκέδασης κ.ά.
-Αναστέλλεται η λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους αλλά και κλειστές αίθουσες συναυλιών για 14 ημέρες.
Τέλος, υπάρχει παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.