Η κυβέρνηση στέλνει πρόσφυγες στα χωράφια

Δημοσιεύτηκε: 16/02/2020 - 13:40

Από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχοληθούν σε εργασίες εποχικού χαρακτήρα σε διάφορες καλλιέργειες. Έτσι, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία φέρονται να εξετάζουν, τη σύσταση ενός «ΟΑΕΔ» προσφύγων και μεταναστών τον οποίο θα χρησιμοποιούν οι αγρότες.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Στις πρώτες συναντήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη τη χώρα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του νέου σχεδίου από τον νόμο, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας.
Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό εργαζομένων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τους κατά τόπους ΟΑΕΔ.
Φιλόδοξο σχέδιο – Τι θέλει να πετύχει η Κυβέρνηση
Το σχέδιο εκπονείται από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 66.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι καταγεγραμμένοι, νόμιμοι και διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Από αυτή τη «δεξαμενή» θα απασχολούνται όσοι χρειάζονται για τις αγροτικές εργασίες ανά την Ελλάδα. Από το μάζεμα ελιών στην Κρήτη, μέχρι την παραγωγή των εσπεριδοειδών, το βαμβάκι κλπ.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως με την κίνηση αυτή, θα πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», λύνοντας το πρόβλημα που έχουν οι αγρότες στην εξεύρεση εργατικής δύναμης, αλλά και νομιμοποιώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ παράνομα ως τώρα, ενσωματώνοντας τους παράλληλα, στις τοπικές κοινωνίες.